Kuvituskuva

Isoäidin keittiö valmistautuu jouluun

Etelä-Suomessa taitaa tulla lumeton joulu. Tuntuu, että tänä vuonna syksy on ollut erityisen pimeä. Nyt kuitenkin mennään jo kohti valoa, ja mieliin valoa tuo erityisesti joulu. Leivoin eilen nisuäijiä eli pullapoikia (ja tyttöjä) ja pipareita kolmen lapsenlapsen kanssa. Nostin keittiön ruokapöydän keskelle lattiaa, että kaikki mahtuivat. Pieni ekaluokkalainenkin jaksoi sitkeästi iltaan asti.

Moni suomalainen jouluherkku on kasvisruoka. Taloudellisesti tiukkoina aikoina täällä Pohjolassa ei ollut varaa syödä paljon lihaa eikä aina kalaakaan. Joululaatikot maistuvat ainakin meillä edelleen. Olen tietenkin tuunannut reseptejä omaan makuuni. Lanttulaatikko maustetaan runsaalla tuoreella inkiväärillä eikä porkkanalaatikkoon laiteta riisiä vaan mantelijauhoa. Se tuo tietenkin hyvän proteiinilisän, jos pöytä on täysin vegaaninen. Planetaarisen ruoka-ajattelun mukaan jouluna katetaan pöytään myös perinteiset kalaherkut. Meillä sitruunainen graavisiika on saavuttanut suuren suosion. Planetaariseen ruokavalioon kuuluu myös mahdollisuus syödä harvakseltaan vähän lihaa. Jos joskus on sen aika, niin nimenomaan jouluna; suosittelen luomupossua tai riistaa.

Olen jakanut reseptiosiossa perheemme ohjeet suosikkilaatikkoihin, jotka sopivat jouluöytään.

Lisään tänään myös pari leivonnaisohjetta. Puolukka-kinuskitortun vegaaninen kinuski oli hiukan haastava valmistettava, mutta sitkeällä keittämisellä seos sitkistyi. Kookoskerma voi toimia tarkoituksessa paremmin kuin kaurakerma, mutta kuten kuvasta näkyy, torttua pystyy leikkaamaan. Ja ne, jotka käyttävät ruokavaliossaan myös maitotuotteita, voivat toki käyttää perinteistä kermaa.

Toivon sinulle ihania joulumakuja ja mukavaa yhdessä oloa läheisten kanssa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *