Isoäidin keittiöstä

violetti kyssäkaali ja parsakaali paperipussin päällä puutarhapöydällä

Kaalilaatikkoa, vispipuuroa, pinaattilettuja, kesäkeittoa…

Kaikki ovat perinteisiä suomalaisia ruokia ja kasvisruokia jo vanhastaan, sillä kaalilaatikosta on aina tehty paljon sieniversiota. Ja jos haluaa valmistaa ruuat vegenä, niin maitona voi käyttää kotimaista kauramaitoa.

Rakastan kausiruokia ja syksy on ihanaa aikaa, kun kaikkia kotimaisia vihanneksia on niin hyvin saatavilla. Ostan paljon kaaleja, lehtikaalia vaikkapa lettuihin (ohje kirjassa Kasvisruokaa viisaasti), parsakaalia höyrytän lisäkeruuaksi, ruusukaalit paahdan uunissa ja kyssäkaalin rouskuttelen raakana tai freesaan pannulla. Valkokaalista valmistuu ihana laatikko, tai jos on oikein paljon aikaa kokata, niin pyöräytän kääryleitä.

Marja- ja omena-aikakin jatkuu vielä, joten puolukkaa syödään tuoreena puuron päällä, survoksena ruuan kanssa, puolukkapuurona tai piirakkana. Omenoita meillä on kuivattuna parikymmentä purkillista ja pakastimessa litroittain sosetta, vaikka omppuja rouskutellaan tuoreenakin ja tietenkin herkutellaan jälkiruokapaistoksilla. Tällä hetkellä en edes osta muita hedelmiä.

Perinteet näkyvät keittiössäni myös siinä, että käytän mahdollisimman paljon kotimaisia raaka-aineita.

Tuore lähiruoka maistuu ehdottomasti parhaalta. Luotan myös kotimaisen ruuan puhtauteen, sillä harvaan asutussa maassa maaperä, ilma ja vesi ovat puhtaampia kuin ruuhkaisissa maissa. Luotan myös ruuantuottajien etiikkaan ja ammattitaitoon. Meillä on paljon ihania uusia tuotteita, kuten kauranjyvät. Riisiä en nykyään käytä juuri ollenkaan, sillä kotimaiset viljat ovat paljon ympäristöystävällisempiä. Käytin Keskisen myllyn kaurasuurimoita kaalilaatikkoon, kun syömään oli tulossa gluteenille herkkä ystävä. Kotimainen härkäpapurouhe teki kaalilaatikosta ravitsevan.

Oma keittiöni on sanan varsinaisessa merkityksessä isoäidin keittiö,

sillä välillä siellä häärii joku neljästä lapsenlapsestani, joskus jopa kaikki kerralla. Viimeksi paistoimme tuoreesta pinaatista pinaattilettuja, jotka hävisivät nopeasti nälkäisiin suihin. Vihdoin tulee tämä ihana kaalilaatikon ohje, se maistui varsinkin isoille lapsilleni puolukkasurvoksen ja maustekurkkujen kanssa.

kaalilaatikko sinisessä vuoassa

Kaali-härkäpapulaatikko

4-6 annosta

1 ½ dl kaurasuurimoita/jyviä (tai ohraa)
2 dl härkäpapurouhetta
3 dl vettä
1 rkl soijakastiketta
1 kg valkokaalia
1 sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
2 pientä porkkanaa
3-4 rkl rypsiöljyä
2 ½ tl kuivattua meiramia
½ -1 tl rouhittua mustapippuria
1 kasvisliemikuutio
3-4 dl vettä
2-3 rkl siirappia

  1. Keitä kaura- tai ohrasuurimot kypsäksi ja valuta.
  2. Turvota härkäpapurouhe kuumassa vedessä, johon sekoitat soijakastiketta.
  3. Silppua valkokaali ja sipulit sekä kuori ja viipaloi porkkanat.
  4. Kuullota sipulit öljyssä pannulla ja siirrä odottamaan suureen kulhoon.
  5. Paista härkäpapuseosta sekoitellen, kunnes se vähän kuivahtaa murumaiseksi ja siirrä kulhoon.
  6. Kuullota kaali pannulla pienissä erissä ja siirrä kulhoon.
  7. Lisää kaurasuurimot, mausteet ja kuumennettu vesi, johon on sekoitettu kasvisliemikuutio ja kaada laatikko yhteen isoon tai kahteen pienempään vuokaan.
  8. Valuta päälle siirappia ja paista laatikkoa uunin alatasolla 1 ½ -2 tuntia 180 asteessa. Peitä tarvittaessa loppuvaiheessa leivinpaperilla.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *