Isoäidin linssikeitto (Zuppa di nonna)

Kaikki Välimeren maat ovat ylpeitä oliiviöljystään. Olen ollut mukana oliiveja keräämässä Umbriassa Italiassa. Siellä kaikkien kukkuloiden rinteillä kasvaa eri kokoisia oliiviviljelmiä. Loka-marraskuussa sato on kypsä poimittavaksi. Silloin puiden alle levitetään verkot ja oliivit vedetään ”haravalla” oksista verkkoon. Tiheäsilmäisistä verkoista marjat kaadetaan koriin, ja kun koreja on tarpeeksi, ne viedään myllyyn. Siellä oliiveista puristetaan ja lingotaan öljy, joka valutetaan tonkkiin.
Oliiviöljy on kaiken ruuanlaiton perusta. Sitä myös kaadetaan sellaisenaan leivän tai perunan päälle, joille se antaa ihanan täyteläisen maun. Ripaus suolaa täydentää makuelämyksen. Myös isoäidin keiton valmistus aloitetaan lorauttamalla oliiviöljyä padan pohjalle.

4 annosta

4 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
1-3 valkosipulinkynttä
1 lehtisellerinvarsi
2 isohkoa porkkanaa
3 dl ruskeita tai vihreitä linssejä
1 l vettä
1 tl suolaa
ripaus kuivattua chiliä
1 rkl lehtipersiljaa

  1. Halutessasi voit liottaa huuhdeltua linssejä 1-2 tuntia, jolloin kypsennysaika lyhenee.
  2. Puhdista ja pilko kasvikset, mittaa öljy pataan ja kuullota sipuleita hetki. Lisää varsisellerin- ja porkkananpalat sekä hienonnettu lehtipersilja ja sekoittele hetki.
  3. Lisää vesi, linssit ja mausteet ja anna kiehua miedolla lämmöllä välillä sekoitellen noin puoli tuntia.
  4. Tarkista, että linssit ovat kypsiä, tarkista maku, lisää lehtipersiljaa tai -selleriä koristeeksi ja tarjoa paahdetun maalaisleivän kanssa. Sipaise leivänpalaa valkosipulinkynnellä ja viimeistele oliiviöljyllä.
Isoäidin keitto on yksinkertainen, maukas italialainen linssikeitto.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *