Kuvituskuva

Mietteitä ja tietoa kasvisruuan tiimoilta

Aloitimme yhteistyömme yli kymmenen vuotta sitten. Jo aikaisemmin olimme työn kautta tavanneet ja ystävystyneet. Eeva työskenteli silloin tiedottajana, Soili ruokatoimittajana. Molempien yhteinen missio oli kertoa ihmisille herkullisesta, terveellisestä ruuasta. Yhteistyömme sujui hienosti. Eeva hioi ruuanvalmistustaitojaan Soilin reseptien avulla, Soili puolestaan kääntyi Eevan puoleen, kun ihmisen ravitsemusfysiologian koukerot eivät tahtoneet aueta omin avuin.

Hyvän ruuan äärellä viihtyessämme saimme idean yhteisestä kirjasta.

Kasvisruoka ja sen terveellisyys kiinnostivat molempia, ja päätimme kirjoittaa kasvien hyvistä terveysvaikutuksista. Innostuneena maalailimme mielikuvia, miten kirja kannustaisi ihmisiä laittamaan ja syömään herkullisia kasvisruokia.

Kun tarjosimme ideaa kustantajalle kymmenen vuotta sitten, ei kasvisruuan arvioitu kiinnostavan suurta lukijakuntaa. Sen sijaan meitä kannustettiin kirjoittamaan hyvistä Pohjolan ruoka-aineista, ja silloin syntyi ensimmäinen kirjamme Mustikka, ruis ja rypsi – Voimaruokaa Suomesta (Otava 2010). Sen uudistettu laitos 2015 nimettiinkin Pohjolan ruokavalioksi.

Olemme kirjoillamme halunneet myös tuoda helpotusta ihmisten ruokapulmiin, ja seuraava yhteistyömme kertookin hyvän ruokarytmin tärkeydestä elämänlaadun kohentajana. Ruokarytmi – hyvän mielen ruokavalio (Tammi) ilmestyi vuonna 2017.

Kymmenen vuoden aikana kasvisruuan suosio kasvoi koko ajan.

Niinpä vihdoin viime vuonna täydensimme kirjoittajaryhmäämme Anna-Liisalla, joka on myös ystävämme ja kollegamme ja ennen kaikkea ensimmäisen kasvisruokavaliota käsittelevän väitöskirjan tekijä Suomessa. Osasimme nyt kääntyä Duodecim Kustannuksen puoleen, onneksemme siellä ymmärrettiin kirjan tärkeys ja saimme ryhtyä toimeen.

Nyt meillä on ilo pitää käsissämme uunituoretta Kasvisruokaa viisaasti -kirjaa ja on kiitosten aika:

Suurkiitokset taloudellisesta tuesta Suomen tietokirjailijat ry:lle ja Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnalle. Lämmin kiitos kustannustoimittajallemme Ulla Gröhnille ja kuvaajallemme Saara Atulalle sekä ulkoasun suunnittelijalle Emmi Kyytsöselle, kuvittaja Tiina Ripatti-Toledolle ja taittaja Harri Tienhaaralle. Ilman teitä teos ei olisi näin hieno.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *